DIETA BIEGACZY

To, że decydujesz się na regularne bieganie, kupisz obuwie odpowiednio do tej dyscypliny sportowej stworzone, czy też postawisz na właściwy strój, wcale nie przesądza o tym, iż nie nabawisz się kontuzji, albo że uzyskasz takie efekty, jakie są spodziewane po treningach. Wszystko zależy od tego czy Twoja technika biegania będzie właściwa, dobra i dostosowana do Ciebie – jako konkretnego typu biegacza. Jednym z elementów bezwzględnie wpływających na jakość biegania i otrzymywane rezultaty jest właściwa dieta sportowca. To od niej w dużym stopniu zależna jest kondycja biegacza. Musimy mieć siłę do tak intensywnego i zużywającego masę energii treningu. W tym celu potrzebne jest zatem zainwestowanie w solidne posiłki, które posiadają mnóstwo węglowodanów. To one dają sposobność długotrwałej pracy mięśni. By mogły one intensywnie działać, z pewnością bardzo ważne jest wzbogacenie swej diety w

glikogen mięśniowy, jaki jest źródłem glukozy. Im więcej go mamy, tym mniej czujemy się wyczerpani i zmęczeni nawet po bardzo intensywnych ćwiczeniach aerobowych takich jak bieganie. Wyczerpanie zasobów glikogenu to natomiast spadek wydajności. I tak, za źródła tego cennego dla biegaczy składnika uznać należy przede wszystkim liczne owoce, warzywa, ryż, kaszę, makaron, brązowe pieczywo czy ziemniaki. Warto, aby w diecie biegacza znalazło się aż 60 procent spożywczych wyrobów bazujących na ogromnych ilościach węglowodanów. Istotne jest zjadanie posiłków jakieś dwie godziny przed bieganiem. Nie później, ani nie po długich przerwach.

Źródło: